MODERN FÜTÜRİSTİK MODA

0
shares
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Pin to Pinterest
+
What's This?

Kelime anlamının ‘gelecekçilik’ olduğunu bildiğimiz fütürizm akımının modaya uyarlanış tarzını eminim ki siz de benim gibi merak edip takip edenlerdensiniz. Fütürizm ilk olarak 20. yüzyılın başlarında İtalya’da ortaya çıkmış, modern sanat ve toplumsal hareketlerin akımıdır.

Fütürizmin modaya uyarlanışı ise ; henüz kullanımda olmayan giyim tarzlarının gelecekteki varlığı hakkındaki tahminleridir. Modacıların bakış açıları ve yaratıcılıklarıyla , gelecekteki varolabilecek gelişim, değişim ve buluşlar fütürüstik kıyafetlere yansıtılır. Ve birçok ünlü modacı bu akımı tasarımlarında tema olarak kullanır.

İşte fütüristik moda akımına örnek bazı tasarımcılar ve çalışmaları:

1) Iris Van Harpen

Iris Van Harpen Hollanda’lı genç bir modacıdır. 3D baskı tekniği ile geliştirdiği defileleri büyük ilgi gören tasarımcının tekniği ilk kez kullanan kişi olmasından ötürü büyük takdir kazanıyor. ‘Voltage’ isimli defilesi 2014 yılı moda haftasında sergilenip oldukça beğeni kazanmıştı. Ayrıca beğenilen diğer koleksiyonları da Chemical Crows, Crystalization, Hybrid Holism, Radiation Invasion, Escapism Couture, Synesthesia ve Mummification’dır.

2) Irina Dzhus

Ukrayna asıllı tasarımcımız fütüristik tasarımları olan bir modacıdır. DZHUS markasının kurucusudur.

3) Ara Jo

 

4) Winde Rienstra

Hollandalı tasarımcımız Utrecht of the Arts mezunudur. Mimari yapıları andıran eserleriyle oldukça ilgi gören bir tasarımcıdır.

Türk tasarımcılardan olan Şiyar AKBOĞA’nın da tema olarak kullandığı bu akımı benim de ilk kez katılım sağladığım Mercedes Benz FashionWeek 2018’de gözlemleme fırsatı bulduğum  parlak renk tercihleri, iddialı sunumu ve çarpıcı saç tasarımlarıyla çok konuşulanlar arasına giren defilenin detaylarına girmeden önce bir bakalım Şiyar AKBOĞA kimdir?

Dans,resim ve müzik gibi alanlardaki yeteğini keşfedip kendini geliştirdikten sonra bunu modaya da aktararak  İzmir Olgunlaşma enstitüsü kadın giyim ve modelistliği bölümününden mezun oldu. Stilistlik eğitimi aldı. Dünya çapında birçok yarışmalara katılıp derece aldı. Daha sonra Bursa İpekyolu Fashion Week’de performans defilesini yaptı.

Jeyan Gedik, Murat Acar Simge Moda by Birsen Yıldırım gibi ünlü isimlerin asistanlığını yapması moda kariyerinin başlangıcı olarak sayıldı. Daha sonra dünyaca ünlü modacı Cemil İpekçi’nin Bodrum’daki sanat okulunda stajını ve Cemil İpekçi’nin tasarım asistanlığını yaparak büyük bir gelişim kazandı.

Şu anda freelance  ve styling ile uğraşmaktadır.

Ayrıca cosmopolitan dergisine verdiği röportajda

Hedefleriniz neler? sorusuna

“En büyük hedefim uluslararası bir marka olmak. Yakın zamanda ise güzel projelerde yer alacağım. Aralık ayında İzmir’de gerçekleşecek Night Out Shopping Fest’te yer alacak sokak defilesi için 2018 Kış Prêt-à-Porter koleksiyonumun hazırlığı da son sürat devam ediyor” cevabını verdi.

11.i düzenenlenen Mercedes Benz moda haftasındaki  defilesi büyük yankı uyandırdı.

Japon modasında uzunca yıllardır var olan haır stick modasının yaratıcı saç modelleriyle kombinlenişi defilenin heyecan uyandırıcı detaylarındandı.

Defilede canlı pastel renkler ön plandaydı.İddialı olarak gördüğümüz kırmızı renk oldukça baskındı. Bunun yanısıra sarı ve mavi rengini de oldukça yoğun bir şekilde gördük. Yapay kürkler , savaşçı ve güçlü kavramının simgesi olarak görülen ejderha ve kaplan görsellerinin kumaşların üzerine aktarıldığı , kıyafetlerin  ortaçağ savaşçıları ve ilkçağlarda yaşayan toplumun hayvan postlarından kürk yaptığı farklı dönem tarzlarına dokunmasıyla adeta bir düş serüvenine çıktığımı söylemeden geçemeyeceğim.

Dilerseniz Şiyar Akboğa defilesinin kısa özetine YouTube kanalımızdan ulaşabilirsiniz.


Hilal Öztürk

” The magic wand is your hands


Bu yazıdaki referanslar: mbfwistanbul.com/siyar_akboga/

cosmopolitanturkiye.com/erkeklerin-dunyasi/2017/11/23/siyar-akboga


Subscribe our YouTube Channel!

Follow us on Instagram!

Tüm medya mecralarımızı takip etmeyi unutmayınız. Share Now:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir