Non-Self SS/19 | Giray Sepin

0
shares
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Pin to Pinterest
+
What's This?

Embed from Getty Images

Her sezon mutlaka duyduğumuz, gördüğümüz, bazılarımızın merakla takip ettiği Mercedes Benz Moda Haftası İstanbul’un 12.sezonunda tasarımcılar yine bizi farklı dünyalara davet ettiler. Benim de görüp heyecanlandığım ve merakla beklediğim defilelerden biri Giray Sepin defilesiydi. Daha önce Woolmark seminerinde tanışma ve dinleme fırsatı bulduğum Giray Sepin’in koleksiyonunu gördüğümde bu yazıyı yazmak istedim. Rahatlık ve cinsiyetsizlik kavramları, koleksiyonun temasını öğrenmeden bile gözünüze çarpıyor ve sizi doğa yöneltiyor.

Embed from Getty Images

Aslında hep olduğumuz ve olmamız gereken yer orası olduğu halde doğadan bu kadar uzaklaşmışken, hatta “doğaya dönüş” kavramı ortaya çıkmışken bu tarz işler görmek beni çok daha heyecanlandırıyor. Temasını ve içeriğini öğrendikten sonra ayrıca ilgimi çeken bir koleksiyon oldu.

Embed from Getty Images

Peki önce Giray Sepin’den başlayalım ve koleksiyonunda bizi nereye davet ediyor bakalım.

Embed from Getty Images

Giray Sepin 2004 yılında Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü’nden mezun oldu. Aynı yıl Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması’nda ödül aldı. Bu ödülle Polimoda International Institute Master Advanced programında burs hakkı elde etti ve Floransa’da eğitim aldı. Eğitimini tamamladıktan sonra 2007 yılında Mudo Collection erkek koleksiyonu için çalışmaya başladı ve yine kariyerine Mudo Collection erkek tasarım danışmanı olarak devam etmektedir. Kendi adını taşıyan markasını 2014’te kurdu. Aynı yıl  İstanbul Fashion Incube oluşumuna seçilen 10 tasarımcıdan biri oldu. 2015 yılında Elle Style Awards Yılın Genç Moda tasarımcısı ödülünü aldı. International Woolmark Prize’da Türkiye’yi temsil etti. 2016’dan bu yana İstanbul Moda Akademisi’nde eğitmenlik yapmaya devam etmektedir.

Embed from Getty Images

Non-Self Koleksiyon Hikayesi;  Herhangi bir çiçek; orkide, gül ya da yol kenarındaki papatya; onu oluşturan güneş ışığı hava, toprak, yağmur, mineraller… tüm unsurlar bir araya geldiğinde çiçektir. Tüm bu unsurlar bir arada değilken çiçekten bahsedemeyiz. Yağmur ya da güneşi çıkardığınızda çiçek yaşamaz. Mineraller olmadan çiçek büyümez. Yani tek başına bir var oluştan söz edemeyiz. Böylece ona baktığımızda tüm yaşamı ve varoluşu görebiliriz.  Tıpkı çiçek gibi, biz de dahil doğadaki her canlı pek çok dış etkenin bir araya gelmesiyle var olur. Soyumuz, ailemiz, yediklerimiz, eğitimimiz, kültürümüz gibi pek çok unsurun bir arada olması bizim var olmamızı sağlar. Yaşam bu muhteşem döngünün içinde devam eder. Bizi biz yapan unsurlardan herhangi birini çıkardığımızda çiçekten bahsedemeyeceğimiz gibi bizden söz etmek de mümkün olmaz.  Doğada bulunan elyaf da tıpkı biz insanlar gibi dış etkenlerle birlikte var olan bütünü oluşturan döngünün bir parçasıdır.

Embed from Getty Images

Doğa örneklerinin tekstille birleştirildiği koleksiyonda tekstilin en küçük parçası elyaf öne çıkarılmış. Kullanılan elyafla da bu fikir desteklenmiş. Non-Self koleksiyonunda doğal selülozik bir lif olan liyosel kullanılmış. TENCEL™ daha tanıdık gelebilir çünkü bu lif çeşidi markayla bütünleşmiş. Ayrıca TENCEL™ markası MBFWI ana sponsorlarından birisi. Peki TENCEL™ doğal bir lif olmasının yanında hangi özellikleriyle koleksiyonu desteklemiş ? TENCEL™ , koleksiyonu gördüğümüzde kafamızda canlanan yumuşaklık, rahatlık, nefes alabilme, kuru kalma, renk koruma ve hijyen özelliklerini kıyafetlere sağlıyor. Yani aslında doğa bize fazlasını veriyor.

Embed from Getty Images

Böyle yüksek özellikli parçaların, hızlı tüketim ve kolay gözden çıkarma durumlarını ortadan kaldırmak için daha fazla önem kazanması gerektiğini düşünüyorum: Zamansız, cinsiyetsiz, rahat ve özel parçalar. Hepimiz aynı doğanın parçasıyız, onu tüketmeye korkmalıyız.

Embed from Getty Images


Bu yazıdaki referanslar: Facebook.com/giraysepin gettyimages.com Mercedes Benz Fashion Week İstanbul TENCEL™ BeStyle Magazine
Gülin Selçuk ” En moda ruhumuza yakışan”
Subscribe our YouTube Channel!
Follow us on Instagram!
Tüm medya mecralarımızı takip etmeyi unutmayınız. Share Now:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir