Dress Code

0
shares
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Pin to Pinterest
+
What's This?

Dress Code terimi Türkçede giyim tarzı, kıyafet yönetmeliği veya giyim kuralları gibi farklı şekillerde çevrilebiliyor. Ancak hepsinin özü aynı: katılınan davete nasıl giyinilerek gelinmesi gerektiği hakkında bir yol haritası oluştumak. Uyulması gereken giyim tarzı, uzun uzun anlatılmak yerine kalıplaşmış terimler kullanılarak ifade ediliyor. Davetlerde en sık karşılaşılan dress code terimleri ise White Tie, Black Tie, Black Tie Optional, Business Formal ve Business Casual olarak sıralanıyor.

White Tie: Giyim kuralları arasında en resmisidir. Türkçede beyaz papyon olarak kullanılabilir. Erkeklerde frak giyilmesi beklenir. İsmin beyaz papyon olmasının sebebi ise frak ile beyaz papyon kullanılmasıdır. Kadınlarda ise yere kadar uzanan kabarık etekli bir elbise giyilmesi gerekir ve omuzları kapalı bir model tercih edilmesi daha doğru olur. Saçlarda dağınıklık tercih edilmez bu sebeple topuz saç modelleri kullanılmalıdır. Dirseklere kadar uzanan uzun eldivenler ve mücevherler ile görüntü tamamlanmalıdır.

Black Tie: White tie kadar resmi olmayan ancak yine de resmi bir giyim kuralıdır. Türkçede siyah papyon olarak ifade edilen giyim kuralında, erkeklerin smokin giymesi beklenir. Smokinle siyah papyon kullanıldığı için isim siyah papyon olarak geçer. Black tie bir davette smokin yerine siyah takım elbise tercih edilemezken black tie optional bir davette smokin yerine siyah takım elbise de geçerli sayılır. Kadınlar ise yere kadar uzanan bir elbise giymeli ancak etek kısmı için white tie davetteki gibi bir kabarıklık şartı yoktur. Görüntü yine mücevher ile tamamlanmalıdır.

Business Formal: Erkeklerde takım elbise, kadınlarda ise döpiyes giyilmesi gereken bir giyim çeşididir. Kumaşların tek renk olması tercih edilir. Renk seçimi ise tercihe bağlıdır ancak siyah, lacivert ya da antrasit gibi renklerin dışına çok da taşılmaması gerekmektedir. Aynı zamanda bu giyim şekli, düzgün kumaşlar ile tercih edilmelidir. Başka bir deyişle jilet gibi bir görüntü sergilenmesi esasına dayanır. Topuklu ayakkabı seçiminde ise ayakkabının burun kısmı kapalı olmalı ve topuk boyu çok aşırıya kaçmamalıdır. Çorapsız çıkılması ise istenilen bir görüntü değildir.

Business Casual: Business Formal’ın biraz gevşetilmiş formudur. Yine takım elbise giyilmesi beklenir ancak ceket tercihi blazer olarak da seçilebilir. Elbise giyimine esnek olan bu formda, omuzlar açık kalırsa yine bir ceket giyilmesi beklenir. Renk tercihleri neon renk seçimine izin verecek kadar esnek olmasa da Business Formal’dan daha farklı tercihler yapılabilir.


Çağla Altınordu

” Moda ışığınıza yakışandır. “


Bu yazıdaki referanslar:


Subscribe our YouTube Channel!

Follow us on Instagram!

Tüm medya mecralarımızı takip etmeyi unutmayınız. Share Now:

Çağla Altınordu

1997 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdum. İstanbul Teknik Üniversitesi Tekstil Mühendisliği bölümünde eğitimimi sürdüyorum. Kumaşlara olan ilgim doğrultusunda işin ham maddesini öğrenmek için bu bölümü tercih ettim. Modaya olan tutkum ve mühendislik bilgilerimi birleştirebileceğim bir kariyer hedefim var. Modanın insanların kendi ışığıyla birleştiğinde anlam kazandığına inanıyorum ve bu inanç doğrultusunda insanların kendi ışıklarını bulup modayla birleştirmesine katkı sağlamak amacıyla yazıyorum.

Çağla Altınordu has 15 posts and counting. See all posts by Çağla Altınordu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir