PERA’DA MODA

0
shares
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Pin to Pinterest
+
What's This?

LA MODE À PERA

Kuzeyden Şişli, doğudan Beşiktaş, kuzeybatıdan Kağıthane ve Eyüp, güneyden ise Haliç tarafından çevrelenen, zamanında İtalyan, Maltız, Fransız, Katalan, İspanyol ve Leh asıllı levantenlere ev sahipliği yapmış; modanın kalbi Pera..

Birçok yeniliğin başlangıç noktası olduğu gibi, giyim kuşam da o zaman İstanbul’un en batılı noktası olan Pera’da batıyla tanışır ve moda Pera’da başlardı.Galata’dan Pera’ya uzanan bir hatta; Orozdibak, Tiring, Luvr, Karlman, Stein, Brod, Mayer gibi mağazalar vitrinlerinde meraklılarına Avrupa başkentlerinin modellerini sunarlardı.Bu mağazalardan birkaçına göz atalım;

LION MAĞAZASI

Kallavi sokağın girişinde bulunan,sahibi Avusturyalı Aşkenaz ailesi olan Lion mağazasından kolej talebeleri gri pantolon, lacivert renkli, önden dört veya altı parlak sarı, metal düğmeli ceketler alırlardı.

MAISON DE BLANC MAĞAZASI

Eskinaz ailesinin sahibi olduğu Maison de Blanc o dönemlerde Avrupa’dan kadın iç çamaşırı ithalatı yapan marka alanında lider bir markaydı.

LAZZARO FRANCO BONMARŞESİ

Beyoğlu tarihi ile ilgili tüm araştırma kitaplarında en çok rastlanılan iki isimden biri Lazzaro Franco’nun bonmarşesidir. Tanzimat yıllarına dayanan Bonmarşe kelimesi  “İçinde her türlü giyim, süs eşyası oyuncak vb. satılan büyük mağaza”anlamına gelmektedir. Tıpkı Karlman Pasajı gibi dönemin en büyük tekstil mağazalarından, hatıralarda yer etmiş bu mekân da önce Varlık Vergisi’nde büyük kan kaybetmiş ardından da 6-7 Eylül 1955’te tümüyle yağmalanmıştır. 19’uncu yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı’daki batılılaşma hareketine bağlı olarak, mobilyalar için kumaş ve perde ile ticaret hayatına başlayan Lazzaro Franco, önceleri Anadolu Han’daki dükkânda faaliyet göstermiş, ardından işlerin büyümesi ile ismini “Lazzaro Franco ve Mahdumu” olarak değiştirerek Mısır Apartmanı’nın altındaki dükkâna taşınmıştır. Fakat ne yazık ki  Beyoğlu’ndaki birçok gayrimüslim esnaf gibi 1970’li yıllarla birlikte dönemin iklimine uyup kepenklerini kapatıp  tarihe karışmıştır.

ŞAPKACI PEPO

Musevi asıllı Pepo, dönemin moda olan şapkası fötr ve kaskette mükemmel kalıplarıyla Avrupa’ya bile ihracat yapmaktaydı.

İLİYA GÜLERŞEN KUMAŞ MAĞAZASI

İliya Roditi Gülerşen’in sahibi olduğu mağaza eskiden olduğu gibi bugün de ünlü markaların saf ipek, saf kuzu yünü, yün kaşmir ve kaşmir ceketlik, klasik İngiliz tarzı elbiselik lüks kumaşlarını satardı.

KARLMAN PASAJI

Şu anki Odakule’de faaliyet göstermiş olan Karlman Pasajı oyuncaktan plağa, gramofondan halıya, giyim eşyasından ev mobilyasına kadar çok çeşitli ürün yelpazesi ile adeta döneminin ilk alışveriş merkeziydi.

Beyoğlu her geçen gün birbirinin aynı mağazaları ile tek tip herhangi bir caddeye dönüştü Peki ya tarihimize damga vurmuş bütün bu markalar? Hepsi eskide kalan hoş bir anı… İstanbul tükenmeden hep beraber Beyoğlu ile barışabilmek dileğiyle.


Özge Dinleriz

Fashionziner New Author


Bu yazıdaki referanslar: twitter.com/IstanLOOK/status/628802306050531328/photo/1/fotolar

gokhanakcura.blogspot.com/2008_06_22_archive.html

gazeteduvar.com.tr/konuk-yazar/2020/07/09/beyoglu-moda-yasaminda-yahudiler-4-beyoglunun-kumas-ve-kiyafet-magazalari



Subscribe our YouTube Channel!

Follow us on Instagram!

Tüm medya mecralarımızı takip etmeyi unutmayınız. Share Now:

PERA’DA MODA” için bir yorum

  • 8 Mart 2021 tarihinde, saat 18:30
    Permalink

    Çok öğretici ve keyifli bir yazı. Teşekkür ederiz ☺️

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir