TREND ALARMI: UPCYCLING

0
shares
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Pin to Pinterest
+
What's This?

Kısaca tabir etmek gerekirse, “Eskiyi atma, yenile, tekrar kullan” mottosuyla yola çıkmış bir döngüdür ‘upcycling’. Geçmişin anılarını ve kültürel değerlerinin korurken bir yandan da farklı tasarım detaylarıyla ürünü zenginleştirip geleceğe aktarmanın diğer adıdır. Son günlerde gündeme hızla oturan upcycling yani ileri dönüşüm aslında varlığını 1930’lardan beridir ortaya koymasına rağmen son yıllarda ışığı parlayan akımlardan. Odak noktasında yaratıcılığı bulunduran ileri dönüşümü geri dönüşümden ayıran en açık fark ise hammaddeye dönük olmayıp var olanı yenileme, yeniden tasarlayıp tekrar bambaşka bir hayat verme anlamını bütünüyle içermesidir.

Dünyada da yankılarını günden güne artarak hissettiğimiz ileri dönüşüm için İsveç’te özel bir alışveriş merkezi bile kurulmuş durumda. Tüketim çılgınlığına karşı bir fikirle kurulmuş bu avmde, dönüşüm atölyeleriyle de çeşitli ürünlerin tamirini yapıyor ya da eski ürünlerden çevreye dost yeni ürünler üretiliyor.

Japonya’da çok eski yıllardan beri ‘kintsugi’ olarak kültürlerinde yer etmiş, amacı kırılmış seramiklerin altın tozlarıyla birleştirilerek yeniden hayat bulmasını ve tekrar kulanılmasını sağlayan bir ileri dönüşüm tekniği olarak varlığını devam ettirmekte. Estetik yanı yüksek tasarımların oluşmasını sağlayan bu akım yalnızca kendi içinde kalmamış ve modernize edilmiş yorumlarla özellikle renk geçişlerine kattığı doğal havasıyla da modanın içine girip, izlerini bırakmayı başarmış durumda.

Yeniden dönüşümün temel amacı var olana, yeni bir yön, yeni bir hayat vermek olduğu için uygulamalarına farklı alanlarda rastlamak oldukça mümkün. Bunlardan bir diğer yaratıcı fikir ise İstanbul’da Veronika Helvacıoğlu ve Anna Heidenhain adlı iki alman tarafından kurulan ‘Samimi’ adında bir marka. Markanın kuruluş amacı ise kullanılmayan emniyet kemerlerini ileri dönüştürüp, modern tasarımlarla birleştirerek halı üretimi gerçekleştirmek. Projenin detaylarını merak edenler içinse buradan ulaşarak tüm detayları ve meşakkatli üretim süreçlerini okuyabilirsiniz. 

İleri dönüşüm daha önce de söz ettiğimiz gibi aslında felsefesiyle hep modanın ve hayatın içinde kültürel mirası ve geleneği yeniden yorumlama olarak karşımıza çıkmış olsa da, artık tam anlamıyla var olanı da değiştirerek, yeniden hayat vererek günlük yaşantıya dâhil ediyor. Yapılan uluslararası ‘Ecochic Design Awards & Redress Design Awards’ gibi yarışmalarla desteklenen ileri dönüşüm sahnede tekrar kullanımla pek çok harika tasarımın oluşabileceğini gözler önüne seriyor. Redress Design Award’18de finale kalmış birbirinden şık ve etkileyici birkaç tasarım örneği;

Ürünler tekrar hazırlanırken,  eskiden kalmış kimonolar, ikinci el tekstil ürünleri, kumaşlar ve üretim ile dikim sonrasında kullanılmayacak halde olan atık parçalar kullanılmış. Yapılan yarışmalarla desteklenen ve ortaya konulan sonuçlarla tüketiciyi büyüleyen ileri dönüşüm ürünleri, tüketiciyi de bu konuda heyecanlandırıyor ve cesaretlendiriyor. Bu sayede birçok ürün yeniden değerlendirilip ufak dokunuşlarla ilk günkü heyecanla yeni kombinlerde hayat buluyor.


Damla Rabia Tüzer

“ Hayatı yakala! ” 


Bu yazıdaki referanslar: yesilist.com/retuna-isvecin-ve-dunyanin-ilk-ileri-donusum-ve-tamir-avmsi/

upcycleturkey.com/

upcycleturkey.com/ileri-donusum-upcycling-nedir/


Subscribe our YouTube Channel!

Follow us on Instagram!

Tüm medya mecralarımızı takip etmeyi unutmayınız. Share Now:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir