Sürdürülebilir Bir Gelecek Mümkün

0
shares
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Pin to Pinterest
+
What's This?

Bu yazıyı şimdi dinleyebilirsiniz!

Son yıllarda sıkça duymaya başladığımız fakat hala bir çoğumuzun nedir bu sürdürülebilirlik dediği ve anlamadan geçtiği oysa hayati önem taşıyan bir kavramdan bahsedeceğiz. Evet o zaman biz de soralım. Sürdürülebilirlik nedir? Tabi ki cevabını öğrenmek üzere sizleri yazının tamamını okumaya davet ediyoruz.

Sürdürülebilirlik, üretim ve çeşitliliğin devamlılığı sağlanırken, doğanın gelecek nesillerin gereksinimlerine cevap verme yeteneğini tehlikeye atmadan günümüz kuşaklarının ihtiyaçlarını karşılayabilmesidir. Diğer bir ifade ile ekolojik, ekonomik ve sosyal koşullar sağlanırken insanlığa ve dünyaya zarar vermeyecek şekilde yaşamın tasarlanması ve sürdürülmesidir. Bu kalkınma hareketinin herkes için işaret ettiği nokta gelecek nesiller için yaşanılabilir bir dünya bırakmaktır. Elbette içinde yaşadığı dönemde her nesil kendinden sonrakiler için bunu dilemiştir. Peki neden sürdürülebilirliği son yıllarda daha fazla duyar olduk. Çünkü işin boyutu kaynakların gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılaması noktasından çok uzaklaşarak günümüzün gereksinimlerini sağlamada bile yetersiz kaldığı seviyelere ulaştı. Anlayacağınız siren sesleri yükselerek dünyayı sardı ve bunu duyan kişiler ise atılması gereken bir adım olarak sürdürülebilirliği konuşmaya, ciddiyetini anlatmaya ve çözüm yolları aramaya başladı.

Durum ne kadar kötü olabilir ki diyorsanız sizlerle bu konuda yapılan bazı araştırmalardan veriler paylaşmak istiyorum. Birleşmiş Milletler bünyesindeki Biyolojik Çeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Konulu Hükümetlerarası Bilim-Politika Platformu’nun (IPBES) yayınladığı rapora göre, 1 milyondan fazla hayvan ve bitki türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya ve her yıl 300-400 milyon ton ağır metal, eritici madde ve başka atıkları su kaynaklarımıza atıyoruz. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) BM İklim Değişikliği Konferansı’nda paylaştığı “2019 Küresel İklim Raporu” ile küresel ısınma tehdidini bir kez daha vurguladı. Buna göre son 5 ve 10 yıllık süreçlerdeki ortalama sıcaklıkların bugüne kadar kaydedilen en yüksek sıcaklıklar olduğunu rapor ederken, 2019 yılının bazı aylarında Antarktika buz örtüsünde de rekor düzeyde erime kaydedildiğini ifade etti.

Yaşadığımız dünyanın gidişatının farkına varmak maalesef ki iç karartıcı olabilir. Bu noktada değerli olan toplumsal ve bireysel hedefler ile yola çıkarak sürdürülebilir geleceğe merhaba diyebilmektir. Ben bu yola nasıl çıkarım, neresindeyim diye sormaya başladıysanız çoktan adım attınız demektir. Ve her şey bir adımla başlar. Devletler ve şirketler sürdürülebilirlik kavramı üzerinde çalışırken biz de gündelik hayatımızda neler yapabileceğimize ve doğayı nasıl koruyabileceğimize bakalım.

  • Çevrenizdeki alanların yeşillendirilmesine katkı sağlayın. Bir fidan dikmekle başlayabilirsiniz.
  • Geri dönüşüme katkıda bulunun, atık çöp miktarını azaltın.
  • İhtiyacınızdan fazla yiyecek almayın. Gıda israfını engelleyin.
  • Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketin.
  • Alışverişlerinizde ambalajsız ürünler tercih edin, kendi alışveriş torbanızı kullanın.
  • Plastik tüketimini azaltın. Yanınızda su şişenizi, kahve termosunuzu taşıyın.
  • Gerekmedikçe kişisel aracınız yerine bisiklet, toplu taşıma tercih edin ve karbon ayak izi miktarınızı azaltın.
  • Kullanmadığınız cihazların fişlerini prizden çekmeyi unutmayın.
  • Duş alma sürenizi azaltın, su tasarrufu yapın.
  • Bilinçli bir tüketici olun, kıyafetlerinizi uzun ömürlü kullanın ve tüketiminizi yavaşlatın.

Siz de çevrenizdekiler ile yaşadığımız dünyayı korumak adına yaptıklarınızı ve yapabileceklerinizi paylaşabilir, farkındalığın artmasına yardımcı olabilirsiniz. Küçük çabaların büyük etkilere dönüştüğü bir evrendeyiz. Sürdürülebilir gelecek dünyayı sahiplendiğimiz sürece mümkün!

Daha fazla Fashionziner Podcast içeriği keşfetmek için soundcloud sayfamızı ziyaret edin!

soundcloud.com

İrem Coşar

Asıl önemli olan gözle görülmeyendir.”


Bu yazıdaki referanslar: iklimhaber.org/bm-hayvan-ve-bitkilerin-i-tehdit-altinda/

public.wmo.int/en/media/press-release/2019-concludes-decade-of-exceptional-global-heat-and-high-impact-weather


Subscribe our YouTube Channel!

Follow us on Instagram!

Tüm medya mecralarımızı takip etmeyi unutmayınız. Share Now:

İrem Coşar

1993 yılında Adana’da doğdum. İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünden 2015 yılında mezun oldum. Modaya olan ilgim sebebiyle üniversite dönemimde dergi çekimlerinde ve moda haftalarındaki çalışmalarda gönüllü olarak yer aldım. 2012-2018 yılları arasında Inditex şirketinde satış danışmanı, mağaza sorumlusu, eğitim müdürü ve mağaza müdür yardımcılığı görevlerini üstlenerek perakende satış alanında iletişim, organizasyon, operasyon ve yönetim gibi sektörün farklı bölümlerini deneyimleme ve kendimi geliştirme fırsatı buldum. 2018 yılında Fransa’da Neoma Business School’da Uluslararası Lüks Yönetim yüksek lisans programına başladım ve 2019 yılında eğitimime İtalya’da Politecnico di Milano Üniversitesi’nde devam ettim. Lüks modada sürdürülebilirlik ve tüketici satın alma davranışları üzerine yazdığım bitirme tezim ve eğitim gördüğüm üniversitelerden aldığım çift diploma ile 2020 yılında mezun oldum. Her gün yeni şeyler öğrenmenin verdiği heyecan ile 2020’de kurucu ortağı olduğum şirketle tekstil sektöründe üretim, satış ve e-ticaret alanlarında çalışmaya, modayla iç içe değişmeye ve gelişmeye devam ediyorum.

İrem Coşar has 5 posts and counting. See all posts by İrem Coşar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir