Lüks Modada Sürdürülebilir Hareket

0
shares
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Pin to Pinterest
+
What's This?

Pandemi başta dünya ekonomisi olmak üzere tüm sektörlerde etkisini hissettirmeye devam ederken, moda sektörünün geleceğinin de yeniden şekillendiği bir dönemdeyiz. Markaların bu süreçte dikkat etmesi gereken önemli bir nokta ise müşteri beklenti ve davranışlarının salgın sonrası farklılaşması. Dünyanın her yerinde insanların sosyal, çevresel ve ekonomik şartları değişime uğruyor. Tüketici online alışverişe yöneliyor ve bütçesini yönetmek adına alışveriş alışkınlıklarına getirdiği kısıtlamalar ile daha döngüsel ve uzun süreli kullanımlara yatırım yapmak istiyor.

Tüm bunlar bize gösteriyor ki markaların geri adım atmadan bugün sahip olduklarından çok daha çevreci bir iş modeline geçmesi ve geleceğini sürdürülebilirlik üstüne inşa etmesi sektör için bir fırsat olabilir. Moda endüstrisini küllerinden yeniden doğuracak bir şey var ise o da şirketlerin teknolojik gelişmelere açık, inovatif bir bakış açısıyla sürdürülebilir markalar yaratması olacaktır.

Bu süreci dikkatle yöneten lüks modanın dev oyuncuları şimdilerde sürdürülebilirlik çabalarını artırmaya ve hatta gelecekte tedarik zincirlerinin tamamını sürdürülebilir hale getirmek amaçlı gerekli yatırımları yapmaya başladı.  Sürdürülebilir malzeme ve gelişmeleri kullanarak meydana getirdikleri koleksiyonlarını ve gelecek planlarını 2020 yılı içerisinde tüketicisi ile paylaşan lüks markaları derledik.

PRADA

Prada ‘Re-Nylon’ koleksiyonu ile 2021 yılına kadar tüm ürünlerinde plastik malzeme olarak sadece okyanuslardan, çöplerden ve elyaf atıklarından gelen plastik atıkları geri dönüştürerek elde ettiği Econyl malzemesini kullanma hedefi olduğunu açıkladı. Koleksiyondaki ürünlerin fiyatı 750 ile 1800 dolar arasında değişirken, Prada ürün satışından elde edilecek gelirin belirli bir yüzdesinin sürdürülebilirlik ve çevre yardım kuruluşlarına bağışlanacağını belirtti. Koleksiyon Eylül ayında dünya genelinde satışa sunulacak. Pandemi dönemi yaşanan ekonomik zorluklar ile birlikte ilerlemeye devam eden Prada’nın bu yeni çevreci yaklaşımına gösterilecek ilgiyi merakla bekliyoruz.

GUCCI

Gucci ‘Off the Grid’ ile çevreye saygılı ve çevreye karşı sorumluluğu arttırmak için tasarlanmış sürdürülebilir bir koleksiyon sunuyor. Marka yaptığı açıklamada, “Çevresel ayak izimizi hafifletirsek, dünyanın tadını daha fazla ve özgürce çıkarabiliriz.” mesajı veriyor. Hazır giyim, ayakkabı, çanta ve aksesuardan oluşan koleksiyonun tanıtımını çevre aktivisti Hollywood yıldızı Jane Fonda üstlenmiş. Üretimde Econyl gibi geri dönüştürülmüş, biyo-temelli ve organik kaynaklı malzemeler kullanılmış. Ürünlerin yanı sıra sürdürülebilirlik yolunu ambalaj kullanımında da izleyen Gucci, geri dönüştürülmüş karton kutu ve plastik çantaları tercih ediyor. Bu koleksiyonun Gucci’yi daha sürdürülebilir bir geleceğe taşıdığını söyleyebiliriz.

CHANEL

Fransız lüks moda devi Chanel iklim değişikliğine vurgu yapan ‘Chanel Mission 1.5’ adını verdiği yeni sürdürülebilirlik planı ile atık miktarını azaltmayı ve yenilenebilir kaynakları kullanmayı amaçlıyor. Tüm operasyonlarında 2030’a kadar karbon emisyonlarını %50 azaltmak, 2025 yılına kadar %100 yenilenebilir elektriğe geçmek, atık karbon emisyonlarını dengelemek ve iklim değişikliğinden en çok etkilenen topluluklar ile çalışarak iklim değişikliğine adaptasyonu finanse etmek üzere belirlenen 4 ana hedef için hareket edecek. Bunlara ek olarak marka bitki bazlı ambalaj üretmek için de çalışmalara başladığını açıkladı.

BURBERRY

Yaşadığımız evrende olumlu bir etki yaratmak düşüncesiyle dönüşüme giden bir diğer lüks marka Burberry ise ‘ReBurberry Edit’ sürdürülebilir koleksiyonu ile karşımızda. 26 stilden oluşan bu koleksiyon balık ağları, doğal elyaf, endüstriyel plastik ve geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanımı ile üretilmiş. Ayrıca şeffaflık ilkesini benimseyen marka, ürünlerde yer alan yeni etiketler ile tüketiciyi ürün içeriğine ve sürdürülebilir üretim aşamalarına dair bilgilendiriyor. 2022 Sürdürülebilirlik Hedefleri çerçevesinde ‘Karbon Yerleştirme’ projesi ile yol kat eden marka karbon ayak izini azaltmayı planlarken, 2022’ye kadar operasyonlarındaki karbon emisyonunun %95 oranında azalacağını ve 2025’e kadar plastik malzemeleri üretimden tamamen çıkaracağını taahhüt etti.


İrem Coşar

Asıl önemli olan gözle görülmeyendir.”


Bu yazıdaki referanslar:


Subscribe our YouTube Channel!

Follow us on Instagram!

Tüm medya mecralarımızı takip etmeyi unutmayınız. Share Now:

İrem Coşar

1993 yılında Adana’da doğdum. İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünden 2015 yılında mezun oldum. Modaya olan ilgim sebebiyle üniversite dönemimde dergi çekimlerinde ve moda haftalarındaki çalışmalarda gönüllü olarak yer aldım. 2012-2018 yılları arasında Inditex şirketinde satış danışmanı, mağaza sorumlusu, eğitim müdürü ve mağaza müdür yardımcılığı görevlerini üstlenerek perakende satış alanında iletişim, organizasyon, operasyon ve yönetim gibi sektörün farklı bölümlerini deneyimleme ve kendimi geliştirme fırsatı buldum. 2018 yılında Fransa’da Neoma Business School’da Uluslararası Lüks Yönetim yüksek lisans programına başladım ve 2019 yılında eğitimime İtalya’da Politecnico di Milano Üniversitesi’nde devam ettim. Lüks modada sürdürülebilirlik ve tüketici satın alma davranışları üzerine yazdığım bitirme tezim ve eğitim gördüğüm üniversitelerden aldığım çift diploma ile 2020 yılında mezun oldum. Her gün yeni şeyler öğrenmenin verdiği heyecan ile 2020’de kurucu ortağı olduğum şirketle tekstil sektöründe üretim, satış ve e-ticaret alanlarında çalışmaya, modayla iç içe değişmeye ve gelişmeye devam ediyorum.

İrem Coşar has 5 posts and counting. See all posts by İrem Coşar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir