Sürdürülebilir Moda ve Sürdürülebilir Markalar

0
shares
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Pin to Pinterest
+
What's This?

Tüm dünyanın ortak sorunu olan Covid-19 pandemi süreci boyunca tüm dünyada tartışılan tek konu insanlığın canlılara, doğaya verdiği zarar oldu. Covid-19 ile mücadele aslında çevre konusunda duyarlılığımızın daha da arttığı bir süreç oldu. Gelecek nesillere daha temiz, daha yeşil ve daha yaşanılabilir bir dünya bırakmak tüm insanlığın ortak sorumluluğunda ve bunu iyileştirebilmek de bizim elimizde. Çılgınca tüketime ve alışverişe bir süreliğine ara vermek zorunda kaldığımız için aslında tüm dünyadaki toksik gaz emisyonlarının bölgesel olarak azaldığını, günlük hayatımızda artık rutin haline gelen bazı davranışlarımızı yapamadığımızda dünyamızı nasıl iyileştirebileceğimizi gördük. Trafik yoğunluğunun azalması, bazı fabrika ve tesislerin üretime ara vermesi en büyük etkenlerden biriydi.

Özellikle moda endüstrisi, tek başına yarattığı karbon emisyonuyla bile doğayı olumsuz etkileyebiliyor. Pandemi döneminde özellikle evden çıkamamamıza bağlı olarak günlük çoğu aktivitemizi gerçekleştirememiş bile olsak online alışverişe artan ilgiyle birlikte başka bir boyutta tüketim çılgınlığına ulaştık. Üretim sürecinde kullanılan su, kimyasallar ve enerji miktarına ek olarak üretim sonrasında da bu kaynakların çevreye zarar veren içeriklerle tekrar salınması dehşet verici. Üretilen tekstil ürünlerinin yarısından fazlasının aynı sene sonunda ya tüketim fazlası olarak kaldığı veya çöpe dönüştüğü de kesinlikle unutulmamalı.

Peki nedir bu sürdürülebilir moda?

Sürdürülebilir moda, son zamanlarda sıkça duymaya başladığımız kavramlardan biri haline geldi. Sürdürülebilir moda çevresel, sosyoekonomik faktörler dahil olmak üzere uygun şekilde üretilen ve pazarlanan tekstil ürünleridir. Çevreci, dönüştürülebilir, yüksek kaliteli ürünlerin hedeflendiği bir akım olarak da tanımlanabilir.

Her gün tekstil ve boyama fabrikalarında tonlarca atıksuyun %100 arıtılamayarak en yakın su kaynağına deşarj edilip doğaya bırakıldığını düşünelim… İşte tüm bu kimyasallar o bölgenin flora ve faunasının zarar görmesine sebep olup, canlı türlerini de yok ediyor.

Çevre mühendisliği okumamın bana büyük katkılarından birinin de bu olduğunu söyleyebilirim. Tüm bu süreçleri ve prosesleri yakından takip edebildiğim için konuyla ilgili daha ciddi bir bakış açısı kazandım. Tüm bu sebeplerden dolayı da doğaya saygılı üretim şeklini sonuna kadar destekliyorum. Bu konuya önem verip çalışmalarının temeli olarak sürdürülebilirliği benimseyen markaların ve eco friendly bloggerların da var olduğunu bilmek mutluluk verici. Özellikle Gamze Biran’ı yakından ve severek takip ediyorum. Profilinde günlük alışkanlıklarımızı değiştirebilecek sürdürülebilirlik ile ilgili ilginç ipuçları paylaşıyor ve takipçilerini bu konuda teşvik ediyor.

Ben de sürdürülebilirliği desteklemek ve sizleri de teşvik etmek adına birkaç fikir vermek istiyorum. Örneğin yerel markaları tercih ettiğiniz zaman çok uzaklardan gelen ürünlerin taşınması sırasında çevreye verilen zararın azalmasına yardımcı oluyorsunuz.

Bir diğer fikrim ise özellikle ihtiyacınız olandan daha fazlasını almamaya özen göstermek, gardrobunuzdaki fazlalıklardan vazgeçmek… Vazgeçtiğiniz ve artık giymeyi tercih etmediğiniz ürünleri ihtiyaç sahiplerine verebilirsiniz. Veya herhangi bir yerde sadece bir kereliğine giyeceğiniz bir kıyafeti satın almak yerine kiralama veya ikinci el ürün satın alma gibi alternatifleri önerebilirim.

Moda hayatımızın değişmeyen bir parçası fakat işin sırrı kesinlikle zamansız parçalarla tüketimimizi yavaşlatarak şık olabilmekten geçiyor. Biliyorsunuz ki benim mottom da bu: “Moda değişkendir fakat stil her daim sizin ruhunuzu yansıtır” 🙂 Bundan 1 yıl sonra bile giymeyeceğinizi düşündüğünüz “trend” bir ürünü almak yerine, kaliteli ve zamansız bir parça almayı tercih edip belki 5-10 yıl süre sonra bile giyebileceğiniz bir ürüne sahip olabilirsiniz. Böylelikle tekrar tekrar tüketme gereksiniminden de uzak durabilirsiniz ve her sezon dolabınızı yenilemek zorunda kalmazsınız. Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim üzere minimalizmin temeli de kesinlikle bu. Ve tüm bu sürdürülebilirliği destekleyen moda hareketleri bizlere daha yaşanılabilir ve sürdürülebilir bir gelecek bırakıyor.

Türkiye’den sürdürülebilir markalar:

1.Reflect

2. Restore Jeans

3. Satsuma


Elçin Köse

“Moda değişkendir,  fakat stil her daim sizin ruhunuzu yansıtır.”


Bu yazıdaki referanslar: vogue.com.tr/dilara-kocak/her-alanda-surdurulebilir-olmak-15614

yesilist.com/turkiyeden-6-surdurulebilir-moda-markasi/




Subscribe our YouTube Channel!

Follow us on Instagram!

Tüm medya mecralarımızı takip etmeyi unutmayınız. Share Now:

Elçin Köse

Herkese merhaba! Ben Elçin Köse, Fashionziner ekibinin blog yazarları arasında yer alıyorum. 6 Ağustos 1996 tarihinde İzmir’de doğdum. İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliğinden mezun oldum. Bir tekstil firmasında sürdürülebilirlik, sürdürülebilir tasarımlar, yaşam döngüsü analizleri, karbon ve su ayak izi hesaplama konularında çevre mühendisi olarak çalışıyorum. Üniversite hayatımda yaklaşık 3 yıl okçuluk sporuyla ilgilendim ve İTÜ Okçuluk Takımı bünyesinde Türkiye’nin farklı şehirlerinde okçuluk yarışmalarına katıldım. Aynı zamanda yoga, seramik ve resim ile yakından ilgileniyorum. Sanata ve sanat tarihine de ilgi duyuyor, küçük yaşlardan beri resim yapıyorum. Renklerin duygular üzerindeki etkilerine inanırım ve bunu tablolarla yansıtabilmek her zaman en büyük zevklerimden biri olmuştur. Resime ve renklere olan ilgimi modayla da bağdaştırırım ve seçtiğim kıyafetlerin de ruh halimi birebir yansıttığını düşünürüm. Bu düşüncem sayesinde günlük hayatımda da kendime özgü bir tarz yarattığım fark edilir. Bana göre insanların kendi stiline göre oluşturduğu kombinler aslında karakter ve duygularını temsil ediyor. İşte bu yüzden moda, benim hayatımın önemli bir kısmını kaplıyor. Seçimlerimde özellikle alışveriş yaparken bilinçli tüketim, uzun süre kullanabileceğimiz sürdürülebilir parçaları tercih ediyor olmak da önceliğim. Bu platform aracılığıyla tecrübe, görüş, mühendislik bilgilerimi moda çerçevesinde sizlere en samimi şekilde sunmak benim için çok keyifli. Umarım yazdığım içeriklerle sizlere ilham olabilirim!

Elçin Köse has 13 posts and counting. See all posts by Elçin Köse

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir