2020’de GOTS sertifikasyonları ilk kez 5 rakamlı sayılara ulaştı

0
shares
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Pin to Pinterest
+
What's This?

Yeni rekor: 2020’de 10,388 GOTS sertifikalı işletme, 34%’lük bir artış , 72 ülkede 3 milyondan fazla çalışanla

2020’de GOTS sertifikalı işletmelerin sayısı küresel olarak 34% arttı, 2019’da 7765 olan rakam, yeni bir rekor ile 10,388’e yükseldi. 16 GOTS Onaylı Sertifikasyon Kuruluşu, 72’den fazla ülkede, GOTS sertifikalı işletmelerde çalışan 3 milyondan fazla çalışanı raporlandı.

Bütün bölgelerde kayda değer artışlar görüldü. Sertifikalı işletme sayısında ilk 10 ülke şöyle oldu:  Hindistan (2,994), Bangladeş (1,584), Turkiye (1,107), Çin (961), Almanya (684), İtalya(585), Portekiz (449), Pakistan (391), ABD (167)  ve Sri Lanka (126).

GOTS onaylı kimyasal girdilerin sayısı 25,913 olarak kayda geçti, 2020’de 13% bir artış kazandı. Bu artış, girdilerin yaş işlem gerçekleştiren işletmeler tarafından, yasal ve ticari gerekliliklere uyum sağlamak amacı ile  artan bir oranda risk yönetimi aracı olarak kullanıldığını gösteriyor.

GOTS Genel Müdürü Claudia Kersten şöyle dedi: “Benzersiz bir senede görülen sıradışı bir artış, karar vericilerin, kapsamlı bir sürdürülebilir değişimi gerçekleştirme  amacıyla, GOTS’a önemli bir araç olarak verdikleri değeri gösteriyor. Organik elyafları kullanmak ve onları GOTS’un sıkı kriterlerini kullanarak işlemek, piyasa önderlerine güvenilir ve güçlü bir zemin sağlayarak, başarılı olmalarına katkı sağlıyor”

GOTS 6.0 Versiyon, 1 Mart 2021’den itibaren uygulamaya geçecek, daha sıkı sosyal ve çevresel kriterler içeriyor.Sertifikalı işletmeler, ödenen ücretlerin “Yaşam Ücretine/Living Wage”e olan farkını hesaplamak zorunda ve aradaki farkı kapatma konusunda çalışmaya teşvik edilmekteler. OECD’nin ilgili rehberleri olarak  Sosyal Kriterler ve Risk Değerlendirme Hakkında  İyi Pratikler ve Doğrulama Rehberi (Due Diligence Guidance and Good Practice Guidance for Social Criteria and Risk Assessment ) yanında Etik İş Pratikleri (Ethical Business Practises ) de içeriğe alınmıştır.

Türkiye, tekstil endüstrisindeki genel öneminin hızla belirginleşmesi yanında, GOTS sertifikasyonunda ki güçlü artış eğilimini de korumayı başardı. Geçen seneye göre 29%’luk bir artış göstererek, 2019’da 858 olan onaylı işletme sayısı, 1,107’ye yükseldi. GOTs, bir kez daha Türk tedarik zinciri tarafından iş pratiklerinde etkili bir yöntemle  kullanılırken, GOTS’un   küresel ihracat pazarında rekabet gücüne olan etkisi de dikkate alındığından tercih edildi.

EU pazarında, GOTS sertifikasyonuna olan yoğun talebe paralel olarak,  onaylı sertifikasyon kuruluşu olmaya yönelik artan bir  talep olduğu görüldü. Başka önemli bir gelişmede, Türkiye’deki GOTS ürün çeşitliliğindeki artış oldu. Farklı segmentlerden üreticiler ve tedarik zincirinin farklı bileşenlerinden GOTS’ a yoğun ilgi vardı.

GOTS HAKKINDA: GOTS, organik elyaf (organik pamuk ve organik yün gibi) ile üretilen konfeksiyon ve ev tekstili ürünlerinin hasat sonrasındaki bütün işlemlerinde (iplik, örme, dokuma, boyama ve üretim dahil) standardı belirleyen küresel ve isteğe bağlı olarak kullanılan bir standarttır, hem çevresel hem de sosyal kriterler içerir.  Ana kriterler arasında bulunan bazı yasaklar şunlardır; genetik olarak modifiye edilmiş organizmaların (GDO’ların) kullanımı, zararlı kimyasalların kullanımı(azo boyaları ve formaldehit gibi) ; aynı zamanda   çocuk işçi gibi sosyal uygunluk alanında da iyi bir yönetimi sistemi ve atık su arıtma yöntemide talep eder. GOTS sertifikasyonu UN’in 17 Sürdürülebilir kalkınma amacına uygunluk sağlamaya yardım eder. GOTS, dünyanın önde gelen uluslararası standart belirleyicileri tarafından geliştirildi: Organic Trade Association (ABD), Japonya Organik Pamuk Derneği(JOCA), Uluslararası Doğal Tekstil Endüstrisi Birliği (IVN, Almanya) ve Soil Assocation/Toprak Birliği (İngiltere) biraraya gelerek, organik tekstilde küresel olarak geçerli ve organik olmanın koşullarını tarladan bitmiş ürüne kadar belirleyen bu standardı oluşturdu. GOTS kâr amacı gütmeyen ve kendi kendini finanse eden bir kuruluştur. Global Organik Tekstil Standardı hakkında daha fazla bilgi için lütfen www.global-standard.org adresini ziyaret edin. LinkedIn, Instagram ve Facebook’da  @globalorganictextilestandard olarak takip edin.


Fashionziner Information Team 2021


Bu yazıdaki referanslar: GOTS Türkiye


Siz de moda markanızın basın bültenini Upload Your Spotlight sayfamızdaki formu doldurarak veya info@fashionziner.com adresimize göndereceğiniz e-posta aracılığıyla bizlere iletebilirsiniz.



Subscribe our YouTube Channel!

Follow us on Instagram!

Tüm medya mecralarımızı takip etmeyi unutmayınız. Share Now:

Fashionziner

Fashion Magaziner Portal

Fashionziner has 99 posts and counting. See all posts by Fashionziner

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir