PANDEMIC FASHION

0
shares
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Pin to Pinterest
+
What's This?

Bir anda tüm hayatımızı etkileyen, alışkanlıklarımızı değiştiren corona virüs salgınıyla artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak düşüncesi,  sizce moda dünyasında  nasıl  bir etki yaratacak. Çünkü maskeler son bir aydır kombinlerimizin vazgeçilmez aksesuarları oldular.Peki dünyanın en ünlü maskeleri olan Venedik maskelerinin de bir zamanlar salgın için kullanıldığını biliyor muydunuz?!?

Venedik sokaklarında gezerken vitrinlerde ya da Venedik maske festivalinde gördüğümüz o rengarenk maskeler, aslında yıllar boyunca çok farklı amaçlara hizmet etmiş.Casuslar, devlet adamları maskeleri, kimliklerini gizlemek için kullanmışlar.Küçük bir şehir olan Venedik’te, bu maskeler sınıf farklılarını ortadan kaldırmak için de kullanılmış.Fakir halk bu maskeler sayesinde soyluların balolarına gizlice gidermiş.

14. yüzyılda ise Avrupa’yı saran veba salgını , neredeyse Avrupa nüfusunun üçte birinin ölümüne neden olurken bu salgından yine en çok etkilenen İtalya olmuş.

Venedik maskelerinin ikonlarından biri olan uzun gagalı maske, o dönemde İtalyan doktorlar tarafından kullanılmış. İtalyan doktorlar, vebalı hastaları kontrole giderken  bu maskeyi kullanıp, uzun gaga kısmının içerisine, çeşitli ot ve ilaçlar doldurarak solunum yoluyla hastalığın kendilerine bulaşmasını önlüyorlarmış. Maskenin göz kısımlarına kristal lenslerle kapatıp, deri eldivenler, uzun giysiler kullanıyorlarmış. Bu ikonik kostüme aslında bugün sağlık çalışanlarımızın kullandığı, cerrahi maske, yüz siperi ve tulumların o yüzyılın italyan yorumu diyebiliriz. Bu maske günümüzde veba doktor maskesi veya Doktor Peste maskesi olarak adlandırılıyor.

Veba salgınına yakalanan Venedikliler, yüzlerinde vücutlarında bulunan yaralar nedeniyle önceleri kendilerini sosyal hayattan izole edip, evlere kapatmışlar. İyileşme süreçlerinde ise, yaralarını gizlemek için maskeler takıp, uzun elbiseler, eldivenler giyerek sosyal hayata dahil olmuşlar. 

Yani bugün o rengarenk, eğlenceli Venedik Festivali’nde gördüğümüz  kostümler, maskeler aslında bir zamanlar  Venediklilerin hastalıklarını, yaralarını gizledikleri aksesuarlarıymış.

Corona salgın aksesuarları da zamanla birer moda simgesine dönüşür mü bilinmez ancak, bu yeni aksesuarları bir çok ünlü moda influencerı ve markalar kendi tarzlarıyla yorumlamaya başladılar bile.

Umarım bizler için de karantina günlerini hatırlatan bu maskeler, eldivenler, zamanla gülerek hatırladığımız  Venedik Festivali gibi rengarenk anılarımız arasında yer alır ve birer moda aksesuarı olarak gördüğümüz objeler haline gelirler.

O günlere bir an önce ulaşabilmek için evde kalın sağlıkla kalın….

Son bir not olarak, böyle bir yazı hazırlamışken de, atölyelerini fabrikalarını sağlık çalışanları için maske üretimine açan dünyaca ünlü moda markalarına ve yerel markalarımıza teşekkür edelim.


Dilara Dağlı

” Moda sana kendini “sen” gibi hissettirendir.”


Bu yazıdaki referanslar: Olivia Palermo, Gucci, Vakko, Prada, Dior, RalphLauren, Giorgio Armani


Subscribe our YouTube Channel!

Follow us on Instagram!

Tüm medya mecralarımızı takip etmeyi unutmayınız. Share Now:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir