Sürdürülebilir Alışveriş Rehberi

0
shares
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Pin to Pinterest
+
What's This?

Bu yazıyı şimdi spotify‘da dinleyebilirsiniz!

Bir önceki yazımda sürdürülebilirlik kavramına değinerek dünyanın gidişatına ve geleceğimiz için yapabileceklerimize dair bireysel olarak atabileceğimiz adımlardan bahsetmiştim. Umarım birazda olsa sizi harekete geçirecek enerjiyi ve dünyaya olan sevginizi kendi içinizde bulup onu takip etmenize katkıda bulunabilmişimdir. Bugün sizlerle hali hazırda yaptığımız alışverişleri nasıl sürdürülebilir hale getirebileceğimizden bahsederken, başka açılardan çevremizi korumanın yollarını paylaşmak istiyorum.

Uzun zamandır moda endüstrisinin dünyayı en çok kirleten ve su kaynaklarını tüketen ikinci endüstri olduğu bilinmekte. Bunun başlıca nedenlerinden biri ‘fast fashion’ olarak yerleşen hızlı moda kavramının moda endüstrisi tarafından insanlığa pazarlanması ve benimsetilmesidir. Hızlı modanın tüketici üzerinde yarattığı etki ise tüketime daha çok davetiye çıkarmasından başka bir şey değil. Bu kavramı, sezon içerisinde müşteriyi markalara ve vitrinlere çekebilmek adına üretim süreçlerini hızlandırarak, ucuz ve düşük kalitelerde sıkılana kadar giyilmelik ürünlerin üretilmesi olarak anlatabiliriz. Tüketim çılgınlığı ise bu noktada başlıyor. Ürün çeşitliliğinden başı dönen tüketici uygun fiyatları ya da yapılan şok indirimleri gördüğünde bilinçsizce alışverişe yöneliyor. Sonuç ise dünya kaynaklarının kirletilmesi, tükenmesi ve gelecek nesillerin hayatlarının yanı sıra şimdiki ihtiyaçlarımızın tehlikeye girmesi ile yüz yüze gelmemiz.

Moda endüstrisi içerisinde çevreye verilen zararı azaltmak adına bizim uygulayacağımız en bilinçli stratejilerden biri sürdürülebilir alışverişi hayatımıza adapte etmek olacaktır. Hızlı modanın getirdiği tüketim hareketine karşılık gereksiz alışverişe hayır deme cesaretini göstermeliyiz. Bunu bir cesaret olarak tanımlayabiliriz çünkü gün içerisinde maruz kaldığımız yazılı, görsel ve işitsel tüm iletişim araçları özellikle sosyal medya platformları tüketime yönlendirilmemiz için organize olmuş durumda. Bu şartlar altında tüm dayatmalara sırtımızı dönerek yavaş modayı tercih ediyoruz. Yavaş moda ile amaçlanan kaliteli ve uzun ömürlü ürünlere yatırım yapmak, moda sektöründen çıkan atık miktarını dolayısıyla doğal kaynaklara verilen zararı azaltmaktır. Burada modayı yavaşlatmak hedeflenmemektedir, öncelik sürdürülebilir üretim sistemini devreye sokmak ve üretimde kullanılan kaynakların bilinçli yönetilmesini sağlamaktır.

Yıllardır müşteri yani bizler üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda büründüğümüz tüketim çılgını kimliğinden kurtulmak ve alışverişi bilinçli hale getirmek adına sizin için hazırladığım öneri listesi geliyor.     

  • Vücudunuzu iyi tanıyın, mağazada ya da internette gördüğünüz her şey sizde aynı etkiyi yaratmayabilir. Hayal kırıklıklarına hiç gerek yok.
  • Giyecek hiçbir şeyim yok klişesinden sıyrılın. Dolabınızı temiz ve net tutun ki kafa karışıklığı ile zaman kaybetmeyin.
  • Doğru ve gerekli alışverişler yapmak için kendinize ilk olarak “Bu parçaya gerçekten ihtiyacım var mı?” diye sorun.
  • Alışverişlerinizde kıyafetlerin içeriklerini ve üretim yerlerini kontrol edin, sürdürülebilir içerik ve sorumlu markaları tercih etmeye özen gösterin.
  • Kıyafetlerinizde tekrara düşmekten korkmayın, uzun ömürlü kıyafetler tercih ettiğinizde onları düşük kaliteli olanlara nazaran daha çok ve uzun süre giyeceğinizin farkında olun.
  • Satın aldığınız bir parçayı sadece o haliyle değil birden fazla kombin ile daha fazla kullanıma uygun hale getirmeye çalışın hatta böyle parçaları daha çok tercih edin.
  • Dolabınızda mutlaka zamansız parçalara yer verin. Farklı kombinler ile alternatiflerinizi çoğaltsanız bile tarzınıza göre çoğunlukla tercih ettiğiniz temel parçalara her zaman ihtiyacınız olacaktır.
  • Kıyafetlerinizden hemen vazgeçmeyin, tamir ettirme ya da formunu değiştirerek kullanma yollarını deneyin.
  • Giymediğiniz kıyafetleri siz hangi şekilde tercih ederseniz (satışa çıkarmak, yardımda bulunmak vs.) başkaları ile paylaşın ki onlar da ihtiyaçlarını daha çok alışverişe yönelmeden giderebilsinler.
  • Daha eski veya kullanılmayacak şekildeki parçalarınızı geri dönüşüme göndererek değerlendirin.

Alışveriş yaparken bu yollardan bazılarını uyguladığınızda bile tüketim alışkanlıklarınızın da yavaş yavaş değiştiğini fark etmeye başlayacaksınız. Oluşan bu değişiklik doğaya dost alışverişin anahtarı ve sürdürülebilir dünya için atılan diğer adımlar gibi güçlü bir hareketin parçası olacaktır.

Daha fazla Fashionziner Podcast içeriği keşfetmek için spotify sayfamızı ziyaret edin!


İrem Coşar

Asıl önemli olan gözle görülmeyendir.”


Bu yazıdaki referanslar:


Subscribe our YouTube Channel!

Follow us on Instagram!

Tüm medya mecralarımızı takip etmeyi unutmayınız. Share Now:

İrem Coşar

1993 yılında Adana’da doğdum. İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünden 2015 yılında mezun oldum. Modaya olan ilgim sebebiyle üniversite dönemimde dergi çekimlerinde ve moda haftalarındaki çalışmalarda gönüllü olarak yer aldım. 2012-2018 yılları arasında Inditex şirketinde satış danışmanı, mağaza sorumlusu, eğitim müdürü ve mağaza müdür yardımcılığı görevlerini üstlenerek perakende satış alanında iletişim, organizasyon, operasyon ve yönetim gibi sektörün farklı bölümlerini deneyimleme ve kendimi geliştirme fırsatı buldum. 2018 yılında Fransa’da Neoma Business School’da Uluslararası Lüks Yönetim yüksek lisans programına başladım ve 2019 yılında eğitimime İtalya’da Politecnico di Milano Üniversitesi’nde devam ettim. Lüks modada sürdürülebilirlik ve tüketici satın alma davranışları üzerine yazdığım bitirme tezim ve eğitim gördüğüm üniversitelerden aldığım çift diploma ile 2020 yılında mezun oldum. Her gün yeni şeyler öğrenmenin verdiği heyecan ile 2020’de kurucu ortağı olduğum şirketle tekstil sektöründe üretim, satış ve e-ticaret alanlarında çalışmaya, modayla iç içe değişmeye ve gelişmeye devam ediyorum.

İrem Coşar has 5 posts and counting. See all posts by İrem Coşar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir