Dijital Çağın Haute Couture Defileleri

0
shares
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Pin to Pinterest
+
What's This?

Bu yazıyı şimdi spotify‘da dinleyebilirsiniz!

Dijital çağda hepimizin beklentileri oldukça farklıydı, uçan arabalar, ev işi yapan robotlar, ışınlama cihazları vs. Ancak insanlık henüz o kadar ilerleyemedi elimizde sadece ‘her işimizi’ yapan akıllı telefonlar dışında elle tutulur çok da bir şey olduğu söylenemez.

Dolayısıyla günümüzde defileler uçan gökdelenler üzerinde robotların sergilediği kıyafetlerden değil, yine bildiğimiz gibi podyumun tozunu attıran mankenlerle oluyor. Ta ki 2020’ye kadar. Covid-19 virüsünün hayatımıza sirayet etmesi ile birlikte her alanda mesafelere, insansızlığa dayalı pek çok gelişme oldu. Bu olumsuzluklar moda dünyasının göz bebeği olan Paris Haute Couture defilelerini de etkiledi. Biz faniler için yine değişen çok bir şey olmadı (yine internet üzerinden tasarımları gözlerimiz kısıla kısıla izledik) ancak bu defilelere giden ve bu defileler için yaşayan pek çok moda tutkunu da bizler gibi markaların Youtube kanalları üzerinden tasarımları inceleyebilme fırsatı buldu (yersek).

Neyden bahsediyorum? Tabi ki dijital çağın, salgın nedeniyle ilk defa sadece dijital platformda yapılan haute couture defilelerinden bahsediyorum. Hazırsanız Chanel’den Dior’a uzanan haute couture defilelerine hep birlikte göz bi göz atalım!

Balmain 5 Temmuz – Pazar

Balmain son dönemlerin cool parçalarını bize gösteren ve kendisine aşık eden  markalardan biri. Yaratıcı Direktör Olivier Rousteing’in muazzam parçalarından oluşan dijital defile 5 Temmuz günü Youtube’da yayınlandı. Paris’in Sen Nehri üzerinde salına salına yüzen bir defile görseniz tepkiniz ne olurdu? Şanslı Fransızlar Balmain’in bu dijital ilk defilesinde nehrin kenarlarında defileyi izleyerek onlara eşlik etti, eski ve yeni koleksiyondan alınan parçalar defilede sergilendi.

Dior 6 Temmuz – Pazartesi

Dior ne yapsa seveceğiz. İzlediğim en güzel hazırlanmış dijital haute couture defilesi diyebilirim. Hikayesi, tasarımlardaki asillik, kızların güzelliği, çekimler. Belki yaratmak istedikleri bu hikaye podyum ışıkları altında bu kadar etkileyici olamayacaktı (konuştu haute couture uzmanı). Yönetmenliğini MatteoGarrone’nin yaptığı ve Yaratıcı Direktör Maria Grazia Chiuri’nin eşsiz tasarımları ile muhteşem bir tanıtım ortaya çıkmış. İki ‘bellboy’un bebek ev içerisinde taşıdğı tasarımlar deniz kızları, ağaç perileri, heykeller tarafında seçiliyor. Filmin sonuna doğru seçtikleri tasarımları üzerlerinde görüyoruz. Her şeyi anlattım ama videonun büyüsünü izlerken zaten bu anlattıklarımı hatırlamayacaksınız bile!

Schiaparelli 6 Temmuz – Pazartesi

İtiraf ediyorum, dijital haute couture ile ilgili araştırma yaparken ilham aldığım yazıda ilk defa gördüğüm bir marka Schiaparelli. Coco Chanel’e çok benzer bir görünüme sahip Elsa Schiaparelli 2.Dünya Savaşı zamanında yaşamış ünlü İtalyan bir tasarımcıymış. Yazanlara göre de en büyük rakibi Coco Chanel’miş. Günümüzde bu iki marka arasındaki rekabet nedir bilmem ama o da kendisine bu dijital defile haftasında yer bulmuş. İçlerinde biraz gizemli kalan tanıtım filminde markanın Yaratıcı Direktörü Daniel Roseberry  alıyor eline kağıdı kalemi takıyor maskesini ve atıyor kendini New York’un parklarından birine sonra başlıyor çizime (hayallerimizi yaşamakla meşgul, rahatsız etmeyin). Yönetmenliğini Christophe Tiphaine’ın üstenlediği minik tanıtım filmi dediğim gibi tasarımlar açısından biraz gizemli, devamı gelir mi hep beraber bakıp göreceğiz.

Chanel 6 Temmuz – Pazartesi

Chanel yine her zamanki gibi. Defilelerinde her zaman bir konsepti konusu olan Chanel’imiz bu sefer sadece son dönemlerde popüler olan modeller ile kısa bir dijital defile hazırlamış. Adut Akech ve Rianne van Rompaey ile gerçekleşen çekimde bilindik tüvit kumaş ile yine zarifliğin zirvesinde tasarımlar kendini gösteriyor. Yönetmenliğini Mikael Jansson’un yaptığı filmin Yaratıcı Direktör Virginie Viard’ın tasarımlarını izlediğiniz de sizin burnunuza Chanel No:5 kokusu gelecek.

Giambattista Valli 7 Temmuz Salı

Geçen sene H&M ile yaptığı iş birliği ile ülkemizde de dikkat çeken markalardan biri haline geldi Giambattist Valli. Kendall Jenner’ın şeker pembesi elbisesi ve Chiara Ferragni’nin minik bir prensesi andıran elbiseleri ile verdikleri pozlar daha dün gibi aklımızdayken nasıl gelmesin ki? Kabarık kıyafetlerden hoşlanmıyorum diyenlerin bile aşık olacağı tasarımlara sahip olan bu marka dijital defilesinde Victoria’s Secret mankenlerinden biri olan Joan Smalls ile harika bir çekim gerçekleştirmiş. Ortaya da bizi kendisine aşık edecek bir sürü güzel tasarım çıkmış. (Bu defileyi yakından izleyemeyen moda tutkunları ağlıyor)

Guo Pei 8 Temmuz – Çarşamba

Guo Pei’yi yine itiraf ediyorum ki Rihanna’nın 2015 yılında Met Gala’da giydiği o ikonik elbiseden tanıyorum. Hangi elbise diye soracak olursanız hani şu kuyruğu çooook uzun Met Gala’nın merdivenlerini bile saracak kadar olan var ya işte o elbise. ‘Omellete’ dedikleri elbise günümüzde hala güncel yazılarda yerini ikon sayılan elbiseler arasında koruyor. Guo Pei ise çıkardığı yeni koleksiyonunda Paris’in Ulusal Doğa Müzesi’ne yaptığı gezi sonucu göç eden hayvanlardan ilham alarak hazırladığını söylüyor. Zürafadan, kaplana pek çok vahşi doğa hayvanına tasarımlarda yer veren modacı, keçe ile yaptıkları çalışmalardan oldukça iyi sonuç elde ediyor. Bana soracak olursanız hayvan desenlerini bir tık çocuk işi ve sevimli görüyorum. Ama tabi ki burada sevimliliğin ötesinde tasarımlar mevcut. Renklerine ve birkaç takımına aşık olduğum koleksiyonu izlemek için yukarı kaydırabilirsiniz! Ay o burada değildi, neyse izleyelim.

Defileler hız kesmeden her gün Youtube üzerinden devam ediyor. İlgisi ‘digital haute couture week’ yazarak diğer tasarımcıların dijital defilesine dahil olabilir. İyi seyirler!

Daha fazla Fashionziner Podcast içeriği keşfetmek için spotify sayfamızı ziyaret edin!


Damla TOMRUK

“ Hayallerinizi gerçekleştirmenin yolu uyanmaktan geçer. ”


Bu yazıdaki referanslar: graziadaily.co.uk/fashion/news/paris-couture-week/



Subscribe our YouTube Channel!

Follow us on Instagram!

Tüm medya mecralarımızı takip etmeyi unutmayınız. Share Now:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir