CRADLE TO CRADLE C2C (BEŞİKTEN BEŞİĞE) SERTİFİKASI

0
shares
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Pin to Pinterest
+
What's This?

Son zamanlarda çok revaçta olan sürdürülebilirlik kavramı; bugünün ihtiyaçlarını, geleceğin kaynaklarını tüketmeden karşılama yeteneğidir ve konumuz ile doğrudan ilintilidir.

Tükettik, tüketirken tükendik… Bu yüzden sonraki kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakmak, çevre kirliliğini önleyerek sınırlı enerji kaynaklarını uygun değerde kullanan yapıları gerçekleştirmek, ham madde ve enerji kullanımını optimize etmek, insanların ve tüm diğer canlıların sağlığını korumak, ekosistemleri ve doğal kaynakları göz önünde bulundurmak hepimizin sorumluluğudur. Tam da buyüzden 1986 yılında William McDonough tarafından Cradle to cradle (beşikten beşiğe) kavramı ortaya çıkmıştır.

Bu kavram üretilen her ürünün üretildiği ham maddeye geri dönebilecek, aynı zamanda başka bir endüstri alanında kullanılabilecek şekilde üretilmesinden oluşur.

Bu anlayış somutlaşmış kurallarla donatılarak bir olgu haline gelmiştir.Kar amacı gütmeyen California merkezli bir enstitü kurulmuş, kendi geliştirdikleri ve ürünlerin çevreye olan etkilerini gösteren bir sertifikasyon sistemiyle, firmaların sürdürülebilirlik konusundaki sözlerini yerine getirip getirmediklerini ölçmektedir. Firmalar istenilen koşulları gerçekleştirme derecesine göre:  Temel, Bronz, Gümüş, Altın ve Platin olarak sınıflandırılmaktadır. Değerlendirmelerin temeli aşağıdaki konulara dayanmaktadır:

1. Malzemelerin sağlık açısından değerlendirilmesi

2. Yeniden kullanımı

3. Yenilenebilir enerji ve karbon yönetimi

4. Su yönetimi (arıtım dahil)

5. Toplumsal adalet ve biyoçeşitlilik

Tekstil sektöründe bu sertifikasyon sistemini kullanan markalardan en önemlisi C&A’dır.

C&A’nın C2C hikayesi 2015 yılında, markanın yıllık seminerine konuşmak üzere William McDonough’u çağırmasıyla başlıyor. William yaptığı sunum ile markanın yöneticilerini etkiliyor. Bunun üzerine marka yönetimi, insanları iyiye yöneltmek amacıyla etkilendikleri konu ile ilgili araştırmalar yapıyor ve bir projeye imza atıyor; sıfır atık tişörtler..Bu sertifikaya sahip tişörtler doğaya ve insan sağlığına zararsız ayrıca malzemeleri geri dönüştürülebilir ya da kompost edilebilir özellikte.

Cradle to cradle olgusunu daha iyi anlamak için bu tişörtlerin üretimini ele alalım;

C&A projesi için tedarikçilerle iletişime geçiyor.Tedarikçilerini de döngüsel ekonomi kullanan üreticilerden seçiyor. Örneğin tedarikçilerden bir fabrika, atık suyunun %90’ını tekrar dönüştürüyor ve %30 enerjisini (5 megawatt) güneş panellerinden karşılıyor. Üretimi sağlarken organik pamuğun ve proseslerin C2C kriterlerini karşılayacak şekilde olmasına özen gösteriyor.Tişörtler C2C açıklamalarıyla dağıtılarak alıcılarına döngüsel ekonomi hakkında da bilgiler sunuyor. Döngüsel ekonomi ve sıfır atık farkındalığının beraber duyurulması sağlanıyor.

Sürdürülebilir yaşam modeli artık tüm dünyanın arayışıdır. Bunun önemli parametrelerinden biri atığın azaltılmasıdır. Ancak bu konuda kurumsal bilinç ve üretim şekillerinin dışında bireysel bilincin de yerleştirilmesi her birimizin sorumluluğudur.


Özge Dinleriz

Fashionziner New Author


Bu yazıdaki referanslar: https://epea.com/en/about-us/cradle-to-cradle

https://edgeenvironment.com/cradle-to-cradle/

https://www.c-and-a.com/c2c/

Cradle To Cradle: Remaking the Way We Make Things, William McDonough&Michael Braungart, North Point Press, 2002.



Subscribe our YouTube Channel!

Follow us on Instagram!

Tüm medya mecralarımızı takip etmeyi unutmayınız. Share Now:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir