Canlı Alışveriş Çılgınlığı

0
shares
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Pin to Pinterest
+
What's This?

Yıllardır bir tüketim çılgınlığı diye tutturmuş gidiyoruz. Jenerasyonlar, gündemler, trendler değişiyor fakat bazı kalıpların yeri hiç sarsılmıyor. Tüketim kendini aşarak öylesine büyüyor ki artık içerisine başka çılgınlıklar bile sığdırabileceğimiz bir duruma geldi. Malumunuz 2020 de değişimlere ve dönüşümlere çok gebe bir yıl olarak bize kendini tanıtmış yoluna devam ediyorken trendler arasında sağlam yer bulanlardan biri ise ‘canlı alışveriş’.

Pandemi başlangıcından itibaren tüketicilerin online alışverişe öncekinden daha fazla ilgi gösterdiği ve müşterisi olduğu haberleri bu süreçte çokça konuşuldu. Türkiye genelinde bakacak olursak e-ticaretin nasıl bir tüketici kitlesi vardı ki bu süreçte ne kadar bir artış yaşandı diye merak ediyorsanız, netlik kazandırmak için biraz rakamlar ile devam edelim. TÜBİSAD’ın yayınladığı 2019 E-Ticaret Toplam Pazar verilerine göre, tüm online perakende satışlarının 2019 yılında %43 büyüme yaşadığı belirtiliyor. Koronavirüsün etkisini gösterdiği 2020’nin ilk çeyreğinde bu artış %90’a taşınıyor. Etkilerin daha da şiddetlendiği takip eden aylarda ise artık büyümede üç haneli rakamları görüyoruz. Bu yükseliş gerçekten de 2020 içerisinde her sektörden marka ve şirketin online kanallara olan ilgisini ve gerçekleştirdikleri yatırımları açıklar niteliktedir.

Alışverişin yönünü değiştiren bu gelişmelere ivme kazandıran kanal olarak ise sosyal medya karşımıza çıkıyor. Daha önceki yazımda belirttiğim gibi 2020’de göze çarpan bir diğer trend ise müşteri deneyimiydi. Buradan da destek alarak tüketici deneyimi ile harmanlanan ve sosyal etkileşim ile güçlenerek kitlelere ulaşan bir trend olan ‘canlı alışveriş’te  influencer yönlendirmeleriyle instagram, youtube gibi canlı yayın özelliği bulunan sosyal medya kanallarında tüketici tercihleri şekillendiriliyor. Günümüzde bu tarz trendlerin tüketici davranışlarını ne ölçüde etkilediğine en iyi örneklerden bir tanesi Çin’li influencer Huang Wei. Sosyal medyada Viya olarak tanınan influencer canlı yayınlarda gerçekleştirdiği satışlar ile bir günde 425 milyon dolara ulaşıyor. Canlı yayında satışa sunulan ürün gamının sınırı yok; kıyafet, kozmetik, elektronik, gıda. Hatta öyle bir sınır yok ki Nisan ayında gerçekleştirdiği bir canlı yayında 37 milyon kullanıcı tarafından izlenmesi ile 5,6 milyon dolarlık bir roketin satışına imza attı. Global markalar da bu trendin bir yerinden yakalamak ve özellikle Çin pazarında kendilerine yer bulabilmek için Viya ile işbirliğine gidiyorlar. Kim Kardashian ve Viya Huang’ın katıldığı, 13 milyon izlenme alan canlı yayında, Kardashian’ın parfümünden 15 bin adet satış gerçekleşti.

Büyük rakamlar başınızı döndürmesin, Viya’nın yaptığı online alışverişin bir sonraki adımını inşa etmek. Bu da ancak büyük kitlelerin güvenini kazanarak üstelik böylesine çılgın bir pandemi sürecinde bile tüketiciye müşteri deneyimini samimiyetle yaşatarak gerçek olabilecek bir durum. Özellikle yaptığı canlı yayınlarda kendisini, tüketicilerin alışverişte karar verme süreçlerine yardımcı olan biri olarak tanımlıyor. Aynı anda milyonlarca insana hitap ediyor olsa da müşteri deneyiminde kişiselleştirme ve özel hissettirmeye vurgu yapması dikkat edilmesi gereken bir konu. Burada Viya’nın bir başka başarısı ise yıllardır küçük ya da büyük ölçekli markaların her daim peşinde olduğu sadık müşteri yaratma konusu. Bunun ne kadar uzun ve ilgi isteyen bir yolculuk olduğu bilinir oysa bu canlı yayınlar ile Viya aynı gün içerisinde bile marka ve müşteri arasındaki bağı oluşturabiliyor.

Çin’in teknolojik gelişmelerdeki öncülüğünü göz ardı etmeden ‘canlı alışveriş’ trendi dahilinde Türkiye’de neler oluyor diye soracak olursak bu yolda küçük adımlar ile denemelerin başladığını söyleyebiliriz. Koronavirüsün sosyal medya kullanımını arttırması ile özellikle instagram canlı yayınları çok popüler oldu.  Önceden bir ürün ya da marka tanıtımı için yapılan lansmanlarda bir araya gelerek paylaşımlar yapılırdı, daha sonrasında sosyal medyada linkler ile tüketici online alışveriş sayfalarına yönlendirilirdi. Şimdi ise fenomen ya da influencerların canlı yayında izleyenlere markayı tanıtmasına şahit oluyoruz veya devam eden yayın akışına yerleştirilen ürün ile doğal bir tüketici yönlendirmesi hedefleniyor.

Bu tarz trendler aracılığıyla satış ve pazarlamanın yörüngesi değişirken geleneksel yöntemler ile ne yapılabilir, nereye gidilebilir soruları belki de birçok marka için hala önemini koruyor. Çok değil geçen yılı düşündüğümüzde ürünle mağazada temasa geçmeyi, deneyerek almayı tercih eden tüketici şimdilerde ürünün kendisine ulaşmadan önceki süreçlerinde ne kadar hijyenik olduğunu sorgulayabiliyor. Pandeminin alışveriş alışkanlıklarında da yarattığı değişimi kısa sürede gözlemleyebiliyoruz. Bu nedenle özellikle perakende sektörünün nereye evrileceği ve mağazaların akıbetinin ne olacağı merak konusu. Bu dönemde ayakta kalmakta zorlanan lüks dahil birçok markanın mağazalarını kapatma kararlarını duyduk. Yakın gelecekte perakende sektöründe yaşanan bu boşluğu doldurmak için harekete geçen kanal ve trendleri daha çok konuşmaya devam edeceğiz gibi duruyor.


İrem Coşar

Asıl önemli olan gözle görülmeyendir.”


Bu yazıdaki referanslar:


Subscribe our YouTube Channel!

Follow us on Instagram!

Tüm medya mecralarımızı takip etmeyi unutmayınız. Share Now:

İrem Coşar

1993 yılında Adana’da doğdum. İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünden 2015 yılında mezun oldum. Modaya olan ilgim sebebiyle üniversite dönemimde dergi çekimlerinde ve moda haftalarındaki çalışmalarda gönüllü olarak yer aldım. 2012-2018 yılları arasında Inditex şirketinde satış danışmanı, mağaza sorumlusu, eğitim müdürü ve mağaza müdür yardımcılığı görevlerini üstlenerek perakende satış alanında iletişim, organizasyon, operasyon ve yönetim gibi sektörün farklı bölümlerini deneyimleme ve kendimi geliştirme fırsatı buldum. 2018 yılında Fransa’da Neoma Business School’da Uluslararası Lüks Yönetim yüksek lisans programına başladım ve 2019 yılında eğitimime İtalya’da Politecnico di Milano Üniversitesi’nde devam ettim. Lüks modada sürdürülebilirlik ve tüketici satın alma davranışları üzerine yazdığım bitirme tezim ve eğitim gördüğüm üniversitelerden aldığım çift diploma ile 2020 yılında mezun oldum. Her gün yeni şeyler öğrenmenin verdiği heyecan ile 2020’de kurucu ortağı olduğum şirketle tekstil sektöründe üretim, satış ve e-ticaret alanlarında çalışmaya, modayla iç içe değişmeye ve gelişmeye devam ediyorum.

İrem Coşar has 5 posts and counting. See all posts by İrem Coşar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir