Modanın Verdiği Hukuk Savaşları

0
shares
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Pin to Pinterest
+
What's This?

Bu yazıyı şimdi dinleyebilirsiniz!

İlk yazımda Moda Hukukunun tarihçesinden, nereden geldiğini ve hatta nerelere kadar gittiğinden bahsetmiştik. Moda Hukuku yeni bir hukuk dalıydı ancak etkisi hukuku dünyasında yeniliğinin önüne geçerek pek çok moda devini, özgün tasarımcıları koruyan bir zırh haline geldi diyebiliriz.

Hal böyleyken diğer hukuk dallarında süren savaşlar gibi Moda Hukukunda da pek çok hukuk savaşı veriliyor ve adaleti sağlamak için çok ama çok çalışmak gerekebiliyor.

Hukuk savaşları sadece tasarımlar üzerinden olmayıp, mağaza görüntüsünün kopyalanması, renklerin hatta bazen sadece çizimlerin bile kullanılmasından dolayı bile ortaya çıkabiliyor. Yves Saint Lauren, Zadig Voltaire’ mağaza konseptlerini taklit ettikleri gerekçesiyle Paris’te dava açtı. YSL’nin iddiasına göre Zadig Voltaire markası, Champs-Elysees’deki iki mağazasında YSL’nin Avenue Montaigne’deki konseptinin aynısını kullandı. Fikri haklarını ihlal edildiği gerekçesiyle mahkemeye başvuran YSL’nin ‘görsel konsepte tecavüz davası’ Paris Fashion Week öncesinde sonuçlandı.

Mahkeme YSL’ni haksız bularak söz konusu markanın Zadig Voltaire’e 300.000 Euro ödemesini ve bununla birlikte yaklaşık 100.000 Euro tutan mahkeme masraflarının da YSL tarafından karşılanmasına karar verdi.

Tabi ki bu davalar sadece ismini bildiğimiz yabancı markaların başında gelmiyor. Geçtiğimiz nisan ayında, ünlü Fransız illüstratör Quibe, kendi yaptığı çalışmalardan birinin ünlü Türk markası İpekyol  tarafından elbise deseni olarak kullanıldığını fark etti ve sosyal medyada İpekyol’a karşı bir savaş başlattı. Quibe’nin bu hukuk mücadelesine hayranları da destek verdi. İpekyol’un ilgili elbisenin görsellerini paylaşması üzerine, sanatçının hayranları İpekyol’a tepkilerini yazdıkları yorumlarla belirtiler. İpekyol tepkiler üzerine bir süre sonra satışa koymuş olduğu bu elbiseyi internet sitesi üzerinden kaldırdığı gibi koleksiyondan çıkararak satışını durdurdu.

Diğer bir hukuk savaşı ise hepimizin bildiği Adidas markasına ait, Adidas Tesla’nın yeni çıkardığı Model 3 arabasında kullanılan üç çizginin kendilerinin eski logosuna benzediğini iddia ederek dava açmıştı.

Bunun üzerine Tesla, Model 3 logosunu değiştirerek, logoda üç çizgi yerine rakam olarak 3’ü kullandı.

Belki bir marka ismini korumak ya da tasarımı korumak adına açılmış bir dava değil ama Moda Hukukunun uçsuz bucaksızlığını bize gösteren bir dava çeşidi ise Selima Optique’in Kering’e açtığı dava. Selima Optique 2017 yılında, Kering’e karşı toplu bir dava açarak YSL, Gucci, Stella McCartney gibi Kering Grup markalarının gözlüklerinde bulunan ‘Made in Italy.’ yazısının kasıtlı bir şekilde hatalı olarak yazıldığını iddia etti ve New York federal mahkemesinde dava açıldı.

Selima Optique’in iddilarına göre, Kering Eyewear ürünleri Çin’de üretiyor ve İtalya’ya gönderilmeden önce birleştirilerek ‘Made in Italy.’ olarak damgalıyor. Kering Eyewear ise bütün bu şikayetlere net bir cevap vermemiş olmakla beraber yapılan bu iddiaların hepsini reddetmiştir.

Son olarak bahsetmek istediğim bir hukuk savaşı ise konusu itibari ile bence hepimizin aşina olduğu bir dava. Çünkü çoğumuz bir ürünü alırken dış görünüşe göre değerlendirip aldığımız gibi bazılarında hayal kırıklığı yaşıyoruz. Rengi, dokusu, şekli farklı olanlar bir yana boyut açısından bizi şaşırtan pek çok ürünler de söz konusu. İşte Procter & Gamble Co. yani bildiğimiz adıyla P&G sahip olduğu güzellik markası Olay’e karşı açılan davayı sonuçlandırdı.

İddiaya göre P&G, Oley ürünlerinin olduğundan daha büyük görünmesi için üründen çok daha büyük hacimde ambalajlar kullanmaktaydı. Söz konusu iddiaları reddetmeyen P&G ile mahkeme arasında anlaşma sağlandı. Anlaşmanın bir parçası olarak P&G’in 850.000 Dolar para ceza ödemesi ve ambalajlarını 1 Ocak 2018 tarihine kadar da değiştirilmesi kararlaştırıldı. P&G sözcüsü Bryan McCleary ise bu kararın üzerine “Ürünlerimizin boyutunu yanlış tanıtmak için hiçbir zaman niyet olmadı” dedi.

Daha fazla Fashionziner Podcast içeriği keşfetmek için soundcloud sayfamızı ziyaret edin!

soundcloud.com

Damla TOMRUK

“ Fashionziner New Author ”


Bu yazıdaki referanslar: modahukukuentitusu.com


Subscribe our YouTube Channel!

Follow us on Instagram!

Tüm medya mecralarımızı takip etmeyi unutmayınız. Share Now:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir