Deneyim Satmak

0
shares
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Pin to Pinterest
+
What's This?

Geçmişte mağazalar sadece ürünleri bulabildiğimiz, denediğimiz ve satın alıp çıktığımız bir yer olarak hayatımızda bulunuyordu. İnsanlar için mağazalar, kapısından çıktıktan sonra hakkında hiçbir şey düşünmediği veya tecrübe ettiği hiçbir şeye sahip olmayan dükkanlardan ibaretti. Ancak günümüze gelindiğinde ise bunun tersi yönde bir ivmelenmenin olduğunu görüyoruz. Mağazacılıkta yükselen bir trend haline gelen deneyim satmak ve satın almak gittikçe merak uyandıran bir konu haline geldi. Bu trend, müşterinin ürünü denemesinden öte ürünü deneyimlemesinin merkeze konduğu bir düşünce biçimidir. Müşterinin mağazadan çıkarken aklında yaşadığı deneyimi düşünerek çıkması önemli bir hale gelmiştir. Bu fikir akımın belki de en büyük sebebi online satışların günümüzde yükselişe geçmesidir. Online satışların artması ile mağaza ihtiyacının azalması perakende sektöründe yeni bir soluk ihtiyacı doğurdu. Hem mağazacılığın varlığını sürdürebilmeyi sağlayan hem de online satış ile mağazayı birbirinden ayırabilmeye sebep olan deneyim satma fikri, markaların şuan için göz bebekleri haline geldi.

Şangay’daki Barbie mağazasında hedef kitle artık sadece çocuklar değil. Herkese Barbie deneyimi yaşatmak için kurulmuş olan mağazada, kendi Barbie kıyafetlerinizi tasarlayabilir, Barbie şarkılarına eşlik edebilir, DJ eşliğinde karaoke yapabilir hatta bir SPA deneyimi bile yaşamanız mümkün hale geldi.

ABD’deki Abercrombie and Fitch mağazaları ise müşterilere deneyim satmak için satış görevlilerini mankenlerden seçiyor. Mağazaya girdiğinizde sizi uzun boylu ve kaslı erkekler karşılıyor. Mağazanın aydınlatmaları daha loş ve fon müziği ise dinlendirici melodilerden oluşuyor. Sanki bir yağmur ormanında geziyormuş hissi veren dekorasyonu ve buna uygun mağaza kokusu seçimi ise markanın öncelikleri arasında.

Build-A-Bear Workshop ise alışılagelmiş oyuncak mağazacılığından bir adım öteye geçen diğer bir mağaza zinciri olarak karşımıza çıkıyor. Hedef kitlenin çocuklar olduğu mağaza zincirinde, çocuklar oyuncaklarını kendileri tasarlayarak el becerilerini geliştiriyor.

New York’ta bulunan Nike mağazası ise başlı başına bir dev haline geliyor. Mankenlerin kıyafetleri üstünde bulunan QR kodu okuttuğunuzda istediğiniz beden daha siz deneme kabinine ulaşmadan getiriliyor. Aynı zamanda sporcu sütyeni ve spor aksesuarları gibi ürünlerde kişiye özel beden hizmeti sunuluyor. Ancak hepsi bunlarla sınırlı kalmıyor. Mağazadaki mankenler sıfır beden olarak değil,  her bedenden karşımıza çıkıyor. Mağazada mankenleri kısa boylu, kaslı veya büyük beden olarak görmeniz mümkün.


Çağla Altınordu

” Moda ışığınıza yakışandır. “


Bu yazıdaki referanslar:


Subscribe our YouTube Channel!

Follow us on Instagram!

Tüm medya mecralarımızı takip etmeyi unutmayınız. Share Now:

Çağla Altınordu

1997 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdum. İstanbul Teknik Üniversitesi Tekstil Mühendisliği bölümünde eğitimimi sürdüyorum. Kumaşlara olan ilgim doğrultusunda işin ham maddesini öğrenmek için bu bölümü tercih ettim. Modaya olan tutkum ve mühendislik bilgilerimi birleştirebileceğim bir kariyer hedefim var. Modanın insanların kendi ışığıyla birleştiğinde anlam kazandığına inanıyorum ve bu inanç doğrultusunda insanların kendi ışıklarını bulup modayla birleştirmesine katkı sağlamak amacıyla yazıyorum.

Çağla Altınordu has 15 posts and counting. See all posts by Çağla Altınordu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir