Modanın Verdiği Hukuk Savaşları – II

0
shares
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Pin to Pinterest
+
What's This?

Bundan aylar önce ünlü moda devlerinin yıllar içerisinde vermiş olduğu hukuk savaşlarından bahsetmiştim. Kimisi bu davaları kazanırken kimisi haksız bulunup milyonlarca dolar tazminat ödemeye mahkûm edilmişti. Günümüzde hala bu tarz davalar varlığını sürdürmekle beraber sizler için en güncel olanları derlemek istedim. İşte karşınızda taptaze moda devlerinin hukuk savaşları.

Jennifer Lopez ve Donetalla Versace

Versace vs. Fashion Nova

Bildiğiniz üzere geçtiğimiz yılın Eylül ayında Milano Moda Haftası’nda en çok konuşulan konulardan biri de Jennifer Lopez olmuştu. Lopez’in konuşulmasının sebebi ise 2000 yılında Grammy Ödül Töreni’ninde giydiği ikonik elbisenin yeniden yorumlanmış hali ile Versace defilesinde yürümüş olmasıydı. O dönemde Lopez’in hiç değişmediği hatta elbiseyi çok çok daha iyi taşıdığı konuşulurken Versace’nin gündemi başka bir konuya doğru yoğrulacaktı.

Versace, 2000 yılında Jennifer Lopez’in ünlü ödül törenin de giydiği ‘ikonik yeşil yaprak deseni’ ile ‘tanınabilir tasarımlarını’ taklit ettiği gerekçesi ile Fashion Nova markasına dava açtı.

Fashion Nova ise 25 sayfalık savunmasını Kaloforniya mahkemesine sunarken davaya sebep olan yeşil yaprak deseninin ‘yaygın olarak kullanılan standart, geometrik figürler olduğunu’ belirtti. Bu sebeple Fashion Nova, desenin telif hakkı ile korunmaması gerektiğini ileri sürerken mevcut telif kayıtlarının da bu temelde geçersiz kılınması sonucuna vardı. Fashion Nova’ya göre Versace’nin tasarımlar üzerinde kullandığı baskılar ‘orijinal’ olmadığından telif hakkı doğuramazdı.

Versace, Fashion Nova’nın bu savunmasına karşılık, Fashion Nova’yı ‘en ünlü ve tanınan tasarımlarını, markasını, sembollerini kasıtlı olarak taklit ederek satmakla’ suçladı.’ Versace aynı zamanda ‘Fashion Nova’nın markasını zedelediğini, kendi çıkarları doğrultusunda Versace markasının saygınlığını ve popülaritesinden faydalandığını’ öne sürdü.

Modanın Verdiği Hukuk Savaşları – II
Jennifer Lopez, Milano Moda Haftası

Versace, marka hakkında tedbir kararı çıkartılmasını ve kendisine tazminat ödenmesini bekliyor.

Sizin bu konuda hakkında düşünceleriniz neler? Sizce de gerçekten Versace’nin yaratmış olduğu bir desen üzerinden Fashion Nova adını duyurmaya mı çalışıyor yoksa Fashion Nova’nın da dediği  gibi bu sadece bir hepimizin de bildiği ‘geometrik bir desen’den mi ibaret? Aklınızda bu sorular dolaşırken gelin ikinci hukuk savaşına bakalım.

Madame Coco vs. Chanel

Şimdi bu iki marka nasıl bir araya geldi diye merak edebilirsiniz ancak ikisinin de bir ortak yanı var o da Chanel’in kurucusunun da adı olan Coco ismi. Madame Coco bildiğiniz üzere 2011 yılında ev eşyası ve kişisel bakım ürünleri satışı yapmak üzere kurulmuş olan bir Türk firması. Ancak bugünlerde bu iki markanın verdiği hukuk savaşı global ölçekte süregelen bir dava haline gelmiş durumda.

Gabrielle Coco Chanel

Chanel, Madame Coco markasının Birleşik Krallık Fikri Mülkiyet Ofisi’ne yapmış olduğu tescil başvurusunun onaylanmaması için hukuki yollara başvurdu. Chanel, Madame Coco isminin kendi ürünlerinden olan Coco Mademoiselle ile benzerlik taşıdığını ve bu benzerliğin de müşteri kitlesini olumsuz yönde etkilediğini iddia etti.

Fikri mülkiyet ofisi ise iki markanın da sahip olduğu ‘Coco’ isminin ve kadınlar için de kullanılan Fransızca hitap kelimelerini barındırsa da bu durumun Madame Coco’nun isminin tesciline engel olamayacağını söyledi. Chanel markasının kaliteli kozmetik ürünleriyle ün salan bir firma olmasına karşılık Madame Coco’nun yalnızca bu alanla sınırlı kalmayarak her türlü kişisel bakım ve ev ürünü araçlarını satmakta olan Türk kökenli bir firma olduğunu belirtti ve Madame Coco markasının yanında yer aldı.

Sürecin sonunda Chanel, geciken tescil dolayısıyla Madame Coco markasının uğradığı 2.300 Euroluk zararın karşılama istemiyle karşı karşıya kalırken markanın tescili için sürecin devamına karar verildi. Yani Madame Coco’nun fendi Chanel’i yendi sevgili okurlar.

Diğer moda devlerinin verdiği hukuk savaşları için beklemede kalın bir sonraki yazımda görüşmek üzere.


Damla TOMRUK

“ Hayallerinizi gerçekleştirmenin yolu uyanmaktan geçer. ”


Bu yazıdaki referanslar: instagram.com/fashionlawinstitutetr


Subscribe our YouTube Channel!

Follow us on Instagram!

Tüm medya mecralarımızı takip etmeyi unutmayınız. Share Now:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir